6 Най-добри графични таблети

Един от основните работни инструменти на дизайнерите и илюстраторите се нарича графичен таблет. Този аксесоар е от съществено значение за създаване на рисунки, редактиране на снимки и много други дейности.

Въпреки това, много ентусиасти и професионалисти се затрудняват с избора при първата си покупка и дори при смяна на модела. Ето защо това кратко ръководство ще представи важни аспекти, които трябва да бъдат бъдат взети под внимание по време на покупката.

Какво е графичен таблет?

Това е правоъгълно устройство с пластмасов корпус, няколко копчета и химикалка.

Химикалката е предназначена за рисуване върху таблета. За разлика от компютърната мишка, тя е чувствителна на натиск. Колкото по-слаб е натиска върху писалката, толкова по-тънка е линията. Това ви позволява да контролирате динамиката на четката, да я използвате като истинска писалка, което е много удобно за художници и илюстратори.

Таблетът се свързва към компютъра чрез USB връзка, но на пазара можете да намерите и безжични устройства. Може да се използва за работа с програми като PhotoShop, Sai, Ink, Corel draw и много други.

С това устройство е възможно да се създаде изображение най-близко до създаването му на лист хартия.

Защо да купите графичен таблет?

В допълнение към рисуването, можете да създавате анимации много по-лесно, да редактирате снимки, можете просто да подпишете електронни документи, да създавате графики и дори да разработите свой собствен уникален шрифт.

За кого е подходящ?

Освен всичко друго, това устройство опростява работата в много професии. Ето и няколко примера:

За художници и дизайнери

Тези професионалисти не могат без графичен таблет. Всеки художник или илюстратор, който иска да печели работата си, трябва да може да работи с програми за рисуване и редактиране на снимки.

Дизайнерите доста често създават векторни графики. Работата по лога, уникални шрифтове и разработването на продукти ще бъде много трудно без таблет.

За фотографи

Правенето на снимки с фотоапарат са само малка част от фотографията. Много повече време отнема редактирането им. С това устройство можете лесно да премахнете несъвършените части и да добавите ефекти, сенки и други.

За калиграфи

Създаването на уникален шрифт не е лесна задача. Ако имате едно от тези устройства, ще можете да свършите работата много по-бързо и по-лесно. С графичен таблет и голям екран на компютъра ще сте готови да запишете всеки творчески импулс.

За деца

Децата обичат да рисуват. Те ща са много щастливи, ако могат да рисуват неограничено, без да им свършват хартията или боите. За тях е подходящ най-евтиният таблет, а ако изберете устройство с екран, ще могат да рисуват картини директно върху него.

Сравнение на най-добрите графични таблети

Не сте сигурни кой модел да изберете? В следващия сравнителен анализ ще намерите четирите най-добри модела в момента, заедно с най-важните им характеристики, избрани от нас.

Най-доброто съотношение цена/качество

Ако търсите качествен производител на достъпна цена, този модел е за вас.

Графичен таблет HUION KAMVAS PRO 16 PREMIUM

Графичен таблет HUION KAMVAS PRO 16 PREMIUM

Най-добрият модел от висок клас

WACOM CINTIQ PRO 24 DTK-2420

Графичен таблет WACOM CINTIQ PRO 24 DTK-2420

Най-добрият евтин модел

Графичен таблет HUION INSPIROY WH1409 V2

Графичен таблет HUION INSPIROY WH1409 V2

Различни видове графични таблети

Може да се каже, че има три вида графични таблети. Таблети с писалка (тези, които са без екран), таблети с вграден екран (известни още като дисплеи) и стандартните таблети, които също могат да се използват за рисуване.

Графични таблети с писалка

Графичният таблет е външно устройство, което се свързва с вашия компютър. Като рисувате върху таблет с писалка, можете да навигирате компютъра си точно както бихте направили с мишката. Но освен основните функции на мишката, можете също да рисувате. С помощта на софтуер, който поддържа чувствителност на натискане на писалката, можете да рисувате линии с различна дебелина и плътност за вашите художествени проекти.

Някои графични таблети струват не повече от 200 лева, така че можете да се сдобиете с един дори и, ако разполагате с нисък бюджет. Ако използвате графичен таблет за първи път ще трябва да свикнете да гледате монитора си, докато рисувате върху таблета, който обикновено ще бъде на поставен на бюрото ви. Въпреки този леко объркващ начин на работа, много художници предпочитат този тип таблет, защото имат цялостна визия върху изображението, тъй като ръката не покрива екрана, което се случва, когато рисувате върху такъв с вграден екран. Друго предимство е, че имате почти пълна свобода да намерите най-удобната поза за рисуване. Освен това си спестявате болка във врата, като държите главата си вдигната, докато рисувате.

Графични таблети с вграден екран

Тези графични таблети също разполагат с писалка, но и с вграден екран. Така че когато сте свързани към вашия компютър, можете да рисувате директно на екрана на таблета. Начина на работа с този тип таблети е по-лесен и по-естествен, тъй като можете да рисувате директно на екрана, сякаш използвате хартия и молив. За съжаление цената на таблетите с вграден екран е по-висока в сравнение с предишния вид.

Стандартен таблет с писалка

Тези таблети са основно компютър със сензорен екран. Тези, които са оборудвани с писалки поддържат чувствителност на натиск и можете да рисувате директно върху техните екрани. С тях не ви е нужен компютър, за да можете да ги използвате. Както при таблета с вграден екран, можете да рисувате, като гледате директно ръката си и екрана.

Айпад

С iPad и Apple Pencil (продават се отделно), които поддържат чувствителност на натиск, можете да рисувате илюстрации и комикси на екрана на вашия iPad. iPad от 8-мо поколение и iPad Air от 4-то поколение поддържат чувствителността на натиск на Apple Pencil. Този вариант ви дава още някои допълнителни предимства, като например възможността да правите снимки и да ги импортирате директно на платното.

Имайте предвид, че стандартните таблети и iPad устройствата използват различни операционни системи и следователно наличните приложения и на двете се различават.

Най-продавани графични таблети

WACOM INTUOS PRO

WACOM INTUOS PRO

Графичният таблет WACOM INTUOS PRO е опция за тези, които търсят добър модел на средна цена. С активна площ 224mm x 148mm е разработен за работа със софтуер за подписи и надписи.

Моделът разполага с писалка с резолюция от 5080 lpi, 8192 нива на натиск и скорост на четене от 133 pps. Потребителите могат също да използват продукта за чертежи и други основни дейности.

 WACOM INTUOS S BLUETOOTH

Графичен таблет WACOM INTUOS S BLUETOOTH

Препоръчан за по-опитни потребители, таблетът Intuos CTL4100WLE от Wacon се откроява със своята bluetooth връзка. Можете да работите безжично с този модел поне 15 часа.

Intuos S на Wacom е подходящ за работещи като дизайнери и редактори на снимки. Освен че разполага с четири конфигурируеми бутона, моделът има версии със 6 или 10 инча активна зона.

Устройството се предлага с 4K писалка с резолюция от 2540 lpi, 4096 нива на натиск и скорост на четене от 133 pps.

ONE BY WACOM MEDIUM, CTL-672-N

Графичен таблет ONE BY WACOM MEDIUM, CTL-672-N

Това е най-евтиният графичен таблет в тази статия. Размерът му не е много малък, така че ще бъде добра комбинация с монитора на компютъра ви.

Добър вариант е, ако искате графичен таблет, който да използвате заедно с компактен лаптоп.

Неговите функции за рисуване включват откриване на натиска на писалката и активна зона 216 x 135 мм.

Как да изберете графичен таблет?

Изборът на устройство само на външен вид и цена е много прибързана стъпка. Струва си да се запознаете с техническите спецификации, които трябва да проверите преди да направите окончателен избор.

Размер

Първо, трябва да се запитате с каква цел ще го използвате, тъй като отговорът ви ще повлияе на избора на размер. Освен това трябва да помислите и къде ще се използва, за да сте сигурни, че ще е възможно.

Голям графичен таблет може да бъде най-добрият вариант за тези, които вече имат повече опит с такова оборудване и работят с илюстрации и чертежи и се нуждаят от по-голяма площ за работа. 

По-малък модел може да е най-добрият избор, ако тепърва започвате да редактирате снимки или да използвате такъв тип устройство.

Друг момент, който трябва да вземете предвид, е активната площ на вашия таблет. Всъщност, това е повърхността, където можете да използвате писалката.

Писалка

Тя е също толкова важна, колкото самия таблет. Добре е да се обърне специално внимание на писалката, която идва с него. За целта вижте чувствителността и дали има допълнителни бутони и как трябва да се зареди.

Добре е да проверите дали модела, който сте харесали е съвместим с писалки от други марки, в случай че искате да използвате друга.

писалка за графичен таблет

Контролни бутони

Някои модели имат бутони отстрани, други по краищата, а също и върху самата писалка. Този характеристики зависят от личния вкус по отношение на използването на устройството.

Някои дори ви позволяват да персонализирате преките пътища за бутони за лесна употреба. Така че, проверете добре тази функция преди да изберете окончателният модел.

Чувствителност на натискане на писалката

Тази характеристика показва нивата на натиск, които графичният таблет поддържа. Например, ако имате 5080 различни нива, приложеният натиск може да съответства само на една от стойностите в този диапазон. Средния стандарт е 4096 нива, въпреки това, много хора не забелязват разликата между таблетите с по-ниски нива на натиск и тези с по-високи нива, така че ако рисуването е просто хоби за вас, можете да игнорирате тази характеристика.

Размер на екрана и разделителна способност

Преди да закупите графичен таблет с вграден екран проверете размера и разделителната способност. Размерът на екрана е равен на размера на платното, върху което можете да рисувате. Резолюцията е броят на вертикалните и хоризонталните пиксели, които екранът може да покаже. Екранът е по-качествен, колкото по-висока е неговата резолюция, независимо от неговия размер.

Свързаност

Когато търсите най-добрия таблет, може да срещнете различни видове свързаност между моделите. Има връзка чрез USB, Bluetooth и USB-C.

Ако искате повече свобода, изберете модел с безжична връзка. Не забравяйте да проверите дали вашият компютър или лаптоп има съвместим вход.

Видео връзки

Графичните таблети с вграден екран се свързват към компютъра чрез кабел за видео връзка и USB кабел. Тъй като те са като се използват двата екрана е необходимо да коригирате настройките на дисплея от операционната система на компютъра. Въпреки че някои от най-новите модели използват USB Type-C кабели за видео връзка, най-добре моделът, който изберете да има поне един свободен HDMI порт.

Скорост на четене

Изживяването става още по-добро със добра скорост на четене на устройството. Измерено в точки в секунда (pps), това показва времето на закъснение между момента, когато направите линия и реакцията на устройството.

Активна зона

Активната зона е пространството, използвано за създаване на изображенията. Дизайнерите и илюстраторите са склонни да използват по-големи модели, за да оптимизират работата си, докато по-малките модели са по-подходящи за извършване на по-основни дейности.

Цена

Очевидно цената е важна част при избора на модел. В много случаи трябва да намерите баланса между характеристиките на устройството и цената.

Не забравяйте, че най-скъпите аксесоари не винаги са най-добрите продукти. Пазара предлага отлични опции от среден клас, които отговарят на нуждите на професионалисти и ентусиасти.

След тези съвети е по-лесно да изберете най-добрия графичен таблет според вашите нужди.

Заключение

Както стандартните, така и тези с вграден екран са основни инструменти за цифрово рисуване на компютър. Комфортът на таблета ще се отрази на лекотата на рисуване върху него, а това е нещо, което е важно за всеки художник или дизайнер.

Така че най-добрата препоръка е да опитате колкото е възможно повече модели, преди да направите своя избор. Ако няма магазини наблизо, където можете да го направите и сте решили да поръчате онлайн, първо направете изчерпателно проучване.

Надяваме се тази статия да ви помогне да намерите перфектния графичен таблет за вас!

Често задавани въпроси

Кой графичен таблет да купя?

Моделите, които ви препоръчваме имат някои уникални характеристики. 
Следователно професионалистът или ентусиастът трябва да помисли как тези продукти могат да отговорят на техните нужди.
Затова препоръката е да използвате съветите, представени в нашето ръководството за покупка. По този начин със сигурност ще намерите модела, който най-добре отговаря на вашата работа или хоби.

По-добре ли е да вземете графичен таблет с екран?

Таблетите с екран са по-лесни за начинаещите потребители. Можете да рисувате по същия интуитивен начин, както бихте направили с молив и хартия направо върху екрана на устройството.

Мога ли да използвам нормален таблет като таблет за рисуване?

Употребата на таблет с Android като таблет за рисуване е много подходяща за начинаещи потребители. Няма нужда да инвестирате много в модел на Wacom или доста скъпи професионални графични таблети, докато не сте добили поне малко опит.

Reviewbox
Logo
Сравни продуктите
  • Total (0)
Сравни
0
Shopping cart