Смарт часовник – Топ предложения и съвети за избор на модел

Така наречените смарт часовници са практични, елегантни и много модерни. Днес тези устройства се използват от млади и възрастни хора, мъже, жени и деца. Изборът на подходящ смарт часовник може да се сравни с избора на смартфон. 

В момента на пазара има много видове модели с различни характеристики, които трябва да бъдат взети под внимание. Преди да изберете трябва да помислите, за какво по-точно ще го използвате. Ето защо решихме да обсъдим критериите и функциите, с които трябва да сте запознати преди избора на смарт часовник.

Какъв вид да изберете?

Основно, смарт часовниците се разделят на няколко вида според начина на използване. Нека ги разгледаме.

Класически смарт часовник

Този е най-вече дизайнерски. Той предлага функции за свързване със смартфон, извършване на телефонни обаждания, изпращане на съобщения, получаване на известия от приложения и дори аларма за събуждане. 

Носенето на смарт часовник е като да имате мобилен телефон в ръката си през цялото време, дори и да не го държите. Ако използвате такъв, вече няма да пропуснете обаждане само защото сте изключили звука или сте оставсили телефона в друга стая. С възможност за управление с гласови команди той бързо ще стане ваш помощник дори в ситуации, в които не бихте очаквали.

Спортен смарт часовник

Ако обичате да спортувате, с класически модел няма да имате достатъчно от основните фитнес функции, като крачкомер или пулсомер. Тоест, съществуват специален тип часовници с разширени спортни функции. Те имат качествени сензори за най-точно измерван и издръжлив корпус, който е здав и подходящ за спорт. Те бързо ще станат ваш партньор във всяка физическа активност, независимо дали решите да бягате или да плувате в басейна. Часовникът записва и анализира всички спортни дейности. Те са най-подходящи за активни спортисти, които се занимават често и продължително с физическа активност.

Фитнес гривна

Фитнес гривните, които приличат на смарт часовници, са също доста популярни. Те предлагат и някои интелигентни функции, като например броене на крачките или пулс. Що се отнася до цената, фитнес гривна може да се купи на много по-ниска цена. 

Въпреки че измерените стойности не са от най-точните, те са достатъчни за непрофесионални спортисти. Екранът им обикновено е по-малък и имат по-малко функции, но от друга страна няма да натоварят бюджета ви.

Как да изберете смарт часовник?

Има много функции, които трябва да се вземат предвид. 

  1. На първо място, трябва да знаете какъв ти часовник търсите. 
  2. Тъй като свързването на часовника със смартфон е важно за много от функциите, необходимо е да проверите съвместимостта на модела, който сте харесали с вашия мобилен телефон. 
  3. Ако вече знаете какъв тип искате и сте проверили съвместимосста на смартфона, с който ще го свържете, трябва също така да разгледате добре екрана, който часовникът предлага. 
  4. Други важни характеристики са издръжливостта на батерията, свързаност, контрол на обаждания и съобщения, допълнителни фитнес функции, дизайна на корпуса и не на последно място цената.

Съвместимост

Съвместимостта е тясно свързана с операционната система, с която часовникът работи. В момента на пазара има модели, които използват три различни операционни системи, всяка от които е пригодена за свързване с различен тип смартфони. Това са най-известните операционни системи Wear OS, Tizen и WatchOS. Освен тях, има и други, но техният пазарен дял е доста малък, за да ги споменаваме в тази публикация.

Моделите с Wear OS

Часовниците с Wear OS са идеални за свързване със системата Android. В миналото дори се наричаше Android Wear 2.0. В допълнение към свързването си с Android, те осигуряват частична съвместимост със смартфоните на Apple. 

Моделите с Wear OS предлагат на своите потребители хиляди приложения, които могат да бъдат изтеглени от Google Play, но често се случва приложението да не е напълно адаптирано за използване на малък екран. Недостатъкът на тази операционна система е, че е налична за голям брой производители, така че съществуват модели с тази операционна система, които са бавни и често забиват.

Моделите с Tizen

Тази операционна система е специално разработена за продуктите на Samsung. Тя работи гладко и бързо, а моделите им имат по-дълъг живот на батерията. Sasung store предлага широк спектър от приложения, но не толкова обширен, колкото Wear OS.

Медели с WatchOS

Часовниците Apple използват операционна система WatchOS, специално проектирана за собствените устройства на компанията. Като потребител на Apple ще оцените не само връзката на iPhone, но и цялата екосистема на Apple. Те включват подробности като автоматично отключване на вашия MacBook, когато носите Apple Watch. Недостатъкът е несъвместимостта с други видове мобилни телефони и по-малко наличните приложения в Apple Store.

Екран

Основният въпрос, на който трябва да си отговорите е дали да изберете кръгъл или квадратен. Кръглите дисплеи придават усещането за класически часовник и често са по-големи. Приложенията, които работят на кръглите имат проблеми с оформянето и общото персонализиране. 

Добре е да свикнете с квадратния дисплей. Може би ще онеме изестно време, особено ако досега сте носили само класически часовник. В допълнение към формата, трябва да се има предвид и видът на екрана. Повечето смарт часовници използват AMOLED или OLED цветен екран и пластмасово защитно стъкло. По-скъпите модели имат по-добра защита под формата на Gorilla Glass. Също така е важно да изберете размер на екрана, така че часовникът да стои удобно на ръката ви и да е лесен за четене, когато го използвате.

Автономия на батерията

Екран, GPS сензор, приложения, всичко това намалява издръжливостта на батерията на смарт часовника, който е със средна продължителност от един до три дни. Следователно, подобно на смартфоните, часовникът трябва да се зарежда често. За ваше улеснение, на пазара можете да намерите и модели с безжично зареждане, което е много по-удобно. В това отношение фитнес гривните имат голямо предимство, тъй като батерията им издържа между една и две седмици.

Устойчивост

Ако искате да използвате часовника за спортуване, със сигурност ще оцените, ако предлага устойчивост на прах, драскотини или вода. Ако искате да плувате безгрижно, потърсете часовник с поне IP67 сертификат, който позволява потапяне на дълбочина до един метър за 30 минути. IP68 сертифицираните модели са по-добри. С тях можете да плувате на дълбочина до 1,5 метра. И в двата случая часовникът е устойчив на прах. Също така водоустойчивостта на часовника се обозначава с атмосфери, например 5 ATM означава, че смарт часовника може да издържи до 50 метра дълбочина. С модел, разполагащ с такава защита ще можете да плувате дори на по-дълги разстояния.

Свързване

Смарт часовникът се свързва с мобилния телефон чрез Bluetooth технология, която работи само на къси разстояния. Някои модели имат Wi-Fi връзка. Ако телефонът и часовникът ви са свързани в една и съща Wi-Fi мрежа, можете да ги управлявате от по-голямо разстояние, отколкото с Bluetooth връзката. Тази функция ще бъде оценена от хората, които работят в големи сгради с добро покритие на Wi-Fi. Ако отидат на среща на друг етаж и оставят мобилния си телефон в офиса например, винаги ще го имат смарт часовника на китката си. 

Ако искате да използвате часовника, без да го свързвате със смартфон, можете да изберете модел, който има слот за поставяне на SIM карта. Ако искате да използвате опцията за безконтактно плащане с помощта на часовник, тя трябва да има функцията NFC.

Възможност за контрол на обаждания и съобщения

Някои смарт часовници позволяват на потребителя да отговаря или отхвърля повиквания директно от часовника. При някои модели, разговорите се осъществяват чрез микрофона и високоговорителя на мобилния телефон, други модели ви позволяват да разговаряте директно от часовника. По този начин можете да оставите мобилния си телефон в чантата или джоба си. Същият принцип работи при получаване и изпращане на съобщения, някои модели само предупреждават потребителя, докато други позволяват да се отговори директно от часовника.

Разширени функции за фитнес

Ако обичате да бягате, часовникът ви ще следи изминатото разстояние, изгорените калории, преминалия наклон, сърдечната ви честота и ако имате GPS, също начертава карта на маршрута, който сте изминали. Не само бягането, но и други спортни дейности могат да бъдат следени чрез фитнес функции, било то колоездене или сноуборд. Някои модели предлагат и възможност за поставяне на цели заедно с проследяване на теглото на потребителя. Ако сте състезателен тип, ще оцените и спечелването на различни награди и медали за физическа активност. По-скъпите устройства могат дори да разпознават някои видове спортни дейности, като бягане, ходене или плуване, автоматично без намесата на потребителя.

Дизайн на часовника

Смарт часовниците са основно дизайнерски аксесоари и много от тях предлагат взаимозаменяеми каишки, които да ви подхождат според повода. Кожа, гума, плат, елегантни или спортни, можете да намерите безброй различни дизайни, просто трябва да изберете правилните за вас.

Нашият избор за най-добри модели

Запознахте се с някои от основните опции и функции, които предлагат смарт часовниците. Сега ви предлагаме да разгледате и няколко от най добрите модели.

Смарт часовник Apple Watch Nike S6

Смарт часовник Apple Watch Nike S6

Хиляди хора по света оценяват Apple Watch с пет звезди. Ето и едно от мненията на един потребител „Винаги съм смятал, че тези часовници са загуба на пари, но съм грешал. Мислел съм така, защото като излязокха първоначално не можех да си позволя и купих доста евтин модел”. 

Много от хорта оценяват също и сърдечния сензор, проследяването на съня и постоянно включения дисплей, което не беше възможно при по-старите модели. 

Според друг потребител е чудесна функцията за напомняне – “Имам цял си списък със задачи за вършене в календара ми от от понеделник до петък” – казва той.

По-евтин Apple Watch Nike SE GPS

Въпреки че при модела SE липсва постоянно включеният дисплей, измерване на кислорода в кравта, ЕКГ сензор и първокласните метални покрития на Серия 6, той все още е отличен часовник с много функции и почти безпроблемна функционалност. Някои потребители изказват следното мнение: “Циферблатите изглеждат невероятно. Обичам този часовник и не съжалявам, че го купих.“

Samsung Galaxy Watch 4

Не само, че Samsung е в крачка с Apple за доминиране на пазара на смартфони през последните години, но марката също се представя добре, и когато става въпрос за предлагане на най-добрите смарт часовници. Най-новият в известната серия, Samsung Galaxy Watch 4 е първият използващ операционна система Wear OS, което го прави най-добрият наличен смарт часовник с Wear OS. И това е забележимо отклонение от традицията на Tenzin – новата операционна система е толкова плавна, всеобхватна и лесна за използване.

 Смарт часовник Huawei Watch 3 Pro

Смарт часовник Huawei Watch 3 Pro

До три седмици без зареждане

Премиум часовникът Watch 3 Pro е нов топ модел, предлаган от Huawei. В допълнение към зареждането на всеки 3 седмици с дълъг живот на батерията, той предлага известията си благодарение на Harmony OS 2. Има и магазин AppGallery, който ви позволява да изтегляте приложения на трети страни. Спортистите ще оценят тренировъчните режими на 100 спорта и благодарение на мониторинга на сърдечната честота, нивото на кислород в кръвта, съня, винаги ще имате под ръка картина на вашето здраве.

Fitbit Versa NFC

Смарт часовник Fitbit Versa NFC

Fitbit Versa 3 е сматан за най-ефективния Fitbit SmartWatch от много потребители. Той е впечатляващ, с алуминиев корпус и ярък, чист екран и е изпълнен с полезни функции както за ежедневен мониторинг, така и за проследяване на активността.

Ще получавате известия за смартфон, ще извършвате безконтактни плащания чрез Fitbit Pay, можете също да контролирате музиката си, да наблюдавате нивото на кислород в кръвта, да се ръководите чрез успокояващи дихателни упражнения и да проследявате съня си. Fitbit Versa 3 може също да проследява 30 различни вида упражнения, а също така получените GPS данни се синхронизират автоматично и се показват в приложението Fitbit.

Поддържа и гласови команди с интеграция на Amazon Alexa и Google Assistant и възможност за изтегляне на допълнителни приложения на трети страни чрез галерията с приложения Fitbit.

Fitbit Versa 3 се нуждае от по-често зареждане в сравнение от другите часовници от този списък, но ако нямате нищо против да използвате зарядното устройство на всеки шест дни, тогава ви го препоръчваме да го вземете.

Xiaomi Mi Watch

Смарт часовник Xiaomi Mi Watch

Xiaomi Mi Watch има 1,39 -инчов AMOLED екран с резолюция 454 × 454 пиксела и яркост до 450 нита, защитен от Gorilla Glass 3. Той е водоустойчив до 50 метра. Ще намерите повече от 100 различни дизайна на циферблат или можете да създадете свой собствен. Часовникът е способен да измери сърдечната честота, нивото на кислород в кръвта и има мониторинг на съня. Също разполага с GPS, компас и сензор за въздушно налягане и надморска височина. Имате 17 професионални режима на обучение и 100 съвместими упражнения. Издържа до 16 дни при нормална употреба, до 22 дни в икономичен режим и 50 часа в GPS режим. Зареждането отнема 2 часа.

Reviewbox
Logo
Сравни продуктите
  • Total (0)
Сравни
0
Shopping cart