6 Най-добри велосипеди за спортуване, работа или забавление

Все повече хора избират да използват велосипеди за няколко предназначения. Някои ги избират за развлечение, докато други за транспорт, работен инструмент, както и за основно незаменим начин за спортуване.

От екологична гледна точка е много важно да се използват повече велосипеди. Всички знаем, че моторните превозни средства отделят различни отровни газове във въздуха. Затова в много от претъпканите градове по света се стимулира използването на велосипеди, като по-екологично средство за транспорт.

В България не е по-различно, за да се запази чистотата на въздуха и да се облекчи трафика на автомобили по улиците в големите градове се създават алеи с цел насърчаване на използването на велосипеди.

Защо да купите велосипед?

В свят, който населението продължава да расте, използването на велосипед като транспортно средство е все по-нужно. Независимо дали да избегнете задръстванията или да водите по-здравословен начин на живот, има много причини да започнете да карате колело.  

Освен че е евтино транспортно средство, велосипедът е и като уред за всички, които искат да спортуват. Независимо с каква цел, употребата му винаги носи ползи за здравето! Вижте няколко предимства, от които можете да се възползвате, когато карате колело? 

Карането на колело помага за отслабване

Колоезденето е упражнение, което ускорява метаболизма, тоест кара тялото Ви да гори калории по-бързо. Резултатът е по-малко натрупване на мазнини и следователно по-стройно тяло.

Подобрява мускулния тонус

Като всяко физическо упражнение, карането на колело изисква натоварване на мускулите. Следователно, редовното въртене на педалите ще Ви помогне да увеличите силата на мускулите си, особено на краката. Въртеливото движение на краката ангажира мускулите на бедрата и седалищните мускули. Ръцете и раменете също се натоварват, особено когато държите кормилото, за да изкачвате стръмни хълмове.

Уравновесява и успокоява

Виждали ли сте някога някой да кара с ядосано или тъжно изражение на лицето? Вероятно не, тъй като карането на колело кара тялото Ви да отделя ендорфини и серотонин. Това са хормони, които предизвикват усещане за удоволствие и удовлетвореност.

Така че, освен че е полезно за тялото, карането на колело помага в борбата с депресията, тревожността и стреса. Нещо, от което все повече хора имат нужда.

Подобрява дишането

Може би сте се чудили как издържат някои хора като карат по стръмен маршрут. Отговорът се крие в подсилените бели дробове.

Когато въртите педалите, имате нужда от повече кислород и по този начин упражнявате повече дишането си. С течение на времето започвате да поемате дъх и да издържате не само на дългите изкачвания, но и на дълги разстояния.

Повишаването на физическата устойчивост ще бъде в полза не само, когато карате колело но и ще бъде полезно за всички ежедневни дейности.

колело

Не натоварва ставите като бягането

За разлика от други дейности, като бягането, при колоезденето контактът ви със земята не е директен и без травмиращи удари на всяка крачка.

Така че, ако имате някакви физически ограничения за дейности като бягане, игра на тенис или футбол, решението е да инвестирате в велосипед. 

Намалява холестерола

Колоезденето, както вече споменахме, ускорява метаболизма. Това кара веществата, които генерират лош холестерол, да бъдат бързо изгорени от тялото Ви. 

Помага за предотвратяване и контрол на диабета

Всеки човек с диабет може и трябва да практикува физически упражнения, а колоезденето е едно от най-добрите за тази група хора. Редовното колоездене помага за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни. Също така и намалява риска от сърдечно-съдови усложнения.

Тези, които не са диабетици, но искат да предотвратят такъв тип заболяване, също трябва да включат тази дейност в ежедневието си!

Стабилизира кръвното налягане

Както казахме, карането на колело стяга мускулите. Това, което много хора не знаят, е, че карането на колело е благоприятно и за вените и артериите. Техният процес на свиване и отпускане е по-бърз по време на активност, което помага за понижаване на кръвното налягане.

Подобрява двигателната координация

Колоезденето е забавно и също така помага да подобрите двигателните си умения. Тъй като тази дейност включва цялото тяло, все пак развива рефлексите Ви.

Подпомага възстановяването на костни наранявания и артрит

Като упражнение с ниско въздействие, карането на велосипед допринася за здравето на ставите, предотвратявайки падания и фрактури. Това е идеално физическо упражнение за предотвратяване на остеоартрит и остеопороза. 

Смяната на колата с велосипед, поне от време на време, може да промени живота Ви. Тази дейност, придружена от здравословна диета ще подобри качеството Ви на живот! Ако искате да карате велосипед, но в домашни условия вижте най-добрите велоергометри.

Сравнение на най-добрите велосипеди

Не сте сигурни кой модел да изберете? В следващата сравнителна клaсация ще намерите няколко най-добри модела в момента избрани от нас, заедно с най-важните им характеристики.

0
10 Най-добри електрически велосипеди
Deal
Отминаха дните на традиционните велосипеди, сега все повече се търсят електрически велосипеди. Случвало ли ви се е да сте блокирани в сутрешния трафик или да се борите с нагорнище на път за работа? …

Най-доброто съотношение цена/качество

Ако търсите качествен производител на достъпна цена, този модел е за вас.

Велосипед Rockrider ST 530

Благодарение на 100 милиметровия ход на вилката и удобната седалка, велосипед Rockrider ST 530 прави възможно преминаването на различни препятствия дори в седнало положение, като корени, камъчета, камъни, кал.

Rockrider 530 ST е полутвърд планински велосипед без задно окачване. Предимството му от моделите с пълно окачване, тоест със задно окачване е, че е по-лек. Така няма да е нужно да хабите прекалено губите много енергия, когато сте на равен терен.

Този модел ще Ви позволи да спортувате ефективно на сравнително разумна цена.

Най-добрият модел от висок клас

С пълно окачване

Велосипеди ROCKRIDER XC 900 S

Велосипед Rockrider XC 900 S

Планинският велосипед Rockrider XC 900 е част от гамата планински велосипеди на Декатлон. Модела Rockrider XC 900 е много добър продукт, чиито характеристики са особено забележими.

Rockrider 900 XC е сложен, но същевременно лесен за използване модел. Тоест, има сложна изработка, но е лесен за използване от потребителя. Подходящ е за всякакви терени, е като можете да го използвате в града или в планината през свободното си време.

Рамката е изработена от смесени материали като карбон и алуминий. Това обяснява и много лекото и тегло ( само 2,2 кг).

Този е оборудван с вилка с въздушна пружина и амортисьор за задната част. С други думи, като изберете този модел, можете да разчитате на добро окачване.

Най-добрият евтин модел

За всички с нисък бюджет

Велосипеди Riverside 120

Велосипеди B’TWIN Riverside 120

Неговата твърда стоманена рамка прави велосипеда по-устойчив и се предлага с доживотна гаранция.

Голямо предимство на този модел е, че е лесен за поддръжка поради неговите прости функции. Напълно подходящ за всички, които купуват велосипед за първи път или искат нещо, което да използват от време на време.

Riverside 120 има 8 скорости, които се променят с помощта на заден дерайльор BTWIN RD M25. Модела е оборудван с B’Twin Trekking универсални гуми, което означава, че можете да се впуснете по градски велосипедни алеи или черните пътища извън населените места. Също така е съвместим с много допълнителни аксесоари като багажници и калници.

Основни видове велосипеди

Различните дизайни на велосипедите се базират на тяхната функционалност: за какъв тип терен, развитие на скорост, по-малко тегло или по-голяма здравина и т.н. Ще дадем характеристиките на най-често срещаните, за да ви помогнем да изберете велосипеда, който най-добре отговаря на вашия човек и нужди.

Планински велосипеди

Планинските велосипеди са доста здрави и са предназначени за каране предимно по черни пътища. Те са оборудвани са с широки гуми от обикновените за подобряване на сцеплението при насипен терен. Могат да бъдат намерени без окачване, с предно окачване или с двойно окачване в зависимост от модела.

Градски велосипеди

градски велосипеди

Името говори само по себе си. Тези велосипеди са замислени за града, така че са доста стабилно изградени както в рамката, така и колелата. Те са идеално пригодени да издържат на условията на града като дупки, тротоари, неравности и др.

Обикновено се предлагат с калници за дъждовни дни, удобни и функционални багажници за транспортиране на всичко необходимо. Важна характеристика на този тип е и наличието на светлини, които да държат потребителя винаги видим за шофьорите.

Доста често са с една скорост, но има и модели, които предлагат повече. Рамката на тези велосипеди позволява спокойна позиция на тялото и ръцете.

Сгъваеми велосипеди

Сгъваеми велосипеди

По-голямата част от тези велосипеди имат капли с малки размери. Като цяло, сгъваемите модели са предназначени за градска употреба, но има и такива, които могат да издържат на дълги пътувания без проблеми.

Недостатък на малките колела е, че те са по-чувствителни към неравностите на пътя, но в крайна сметка можете да го вземете със себе си по всяко време, дори в градския транспорт.

Електрически велосипеди

електрически

В днешно време можете да намерите доста добри електрически велосипеди. Това са модели, които използват мотор за подпомагане на въртенето.

Основното им предимство е когато става въпрос за изкачване на нагорнища, наличие на насрещен вятър или за всички, които искат да изминават дълги разстояния, за да отидат на работа например. Недостатъците на електрическите модели са по-високата цена и по-голямото тегло, което имат.

Най-продавани велосипеди в Декатлон

Планински велосипед ST 100, 27,5″, СИВ ROCKRIDER

Рамката за велосипед ST 100 е изработена от алуминий, с забележим наклон на горната тръба, което улеснява качването и слизането. Лека, удобна, с много гъвкава форма, която предлага изправена позиция на тялото.

Rockrider ST 100 се предлага и с вилка с ход 80 мм., проектирана да преминава с лекота през неравни участъци и препятствия. Снабден е и лесно регулиране на твърдостта със съвсем обикновен въртящ механизъм.

Планински велосипед ROCKRIDER ST 120

Предно окачване ви помага лесно да преодолявате препятствия. Можете лесно регулирайте твърдостта с помощта на технологията U-Fit. Просто изберете вашето тегло с помощта на циферблата на вилката.

Двойните дискови спирачки осигуряват мощно, прогресивно спиране отпред и отзад, а алуминиевите спирачни лостове са леки, прецизни и лесни за управление.

Детски планински велосипед ROCKRIDER ST500

Как да изберете велосипед?

Има някои характеристики, които трябва да бъдат оценени при закупуване на велосипед. Това са основните характеристики: целта на покупката, тип спирачка, височина, комфорт на кормилото, материал на рамката, тип на каплите, брой предавки и тип седалка.

Ще разгледаме тези технически характеристики поотделно по-долу. Важно е да се разбере ролята им. Така че можете да направите добър избор и да постигнете целите си, а именно да се почувствате удовлетворени от покупката на страхотен велосипед!

Цел на покупката

Преди всичко трябва да знаете каква е целта поради, която търсите велосипед. Това също е един от най-важните аспекти, които дават съществено значение за категоричен избор. В момента има разнообразие от модели за всяка конкретна дейност.

С големия избор, предлаган на пазара е необходимо да сте наясно с вашите нужди. Възможно да намерите модели за екстремни спортове, като офроуд и планинско колоездене, или модели за разходка в парка, за да се насладите на следобед със семейството.

По-горе разгледахме основните видове, очевидно характеристиките на всеки от тях са различни.

Тип спирачка

Оценяването на вида на спирачката на е от съществено значение, особено като имате предвид причината поради, която търсите колело.

При стандартните модели ще срещнете два вида спирачни системи: V-Brake и дискова спирачка. Дисковите имат два варианта, механични и хидравлични. Типът V-Brake е идеален за велосипеди, които ще се използват за нормални обиколки или ежедневна употреба, която не изисква високи скорости. Като цяло е най-широко използвана за градските модели.

Всички, които имат дискови спирачки са предназначени за по екстремно каране, както и за мокри повърхности. Най-често се срещат при полупрофесионални и професионални модели, които изискват по-голяма стабилност и прецизност на спиране.

По-опитните велосипедисти избират точно този вид спирачки,тъй като изискват по-малко поддръжка.

Височина на велосипеда

Проверката на подходящата височина е изключително важна за вашия комфорт и безопасност, най-вече за добрата защита на коленете и гръбначния стълб.

Поради тази причина е желателно да го изпробвате. Идеалната височина е тази, при която можете напълно да стъпите на земята в спряло положение, без да губите равновесие.

кормило

Комфорт на кормилото

Има няколко видове и формати на кормилото, както и комфорта при всеки потребител ще е различен. Имайки предвид това е уместно да изпробвате желания модел, за да видите дали кормилото предлага необходимия комфорт.

Освен това е важно и да имате представа къде и как ще използвате колелото, тъй като различните кормила са подходящи за различен начин на каране.

Не забравяйте накрая да обърнете внимание дали ръкохватките са удобни и прилепващи към ръцете Ви. Това ще позволи сигурна опора и ще предотврати подхлъзване, което може да е опасно.

Материал на рамката

Рамката е един от най-важните елементи на велосипеда, като дори е най-отговорният за производителността и безопасността. За производството ѝ се използват няколко вида материали, като най-използваните са стомана алуминий и карбон.

Рамката от карбон е много лека и издръжлива, но този материал увеличава цената на производството. Алуминиевата рамка, от друга страна е най-избирана от потребителите, поради свойствата на материала, които осигуряват по-голяма устойчивост и по-ниски разходи за производство.

Тип и размер на каплите

Изборът на правилните капли е от съществено значение за осигуряване на по-добро представяне на велосипедиста. Важно е да запомните, че има няколко размера на каплите. Ще намерите 26, 27.5, 29 инча.

Освен размерите, имат и специфична индикация, например 26-инчовите капли, тъй като са по-тесни имат по-голяма здравина и по-леко тегло, които осигуряват по-висока производителност, но нямат добра стабилност.

Друг пример са велосипедите с 29-инчови капли, които са по-подходящи за неравни повърхности. Това са предимно планинските модели.

Брой предавки

Броят на предавките също трябва да бъде оценен според вашите нужди, причини за закупуването на велосипед. Например моделите със 7 до 9 предавки са достатъчни, за да осигурят комфорт при спокойно каране и придвижване из града.

Ако намерението ви е да използвате велосипеда за офроуд по неравни и стръмни места, идеално е да изберете модел, който разполага с повече предавки. Това е така, защото тези места изискват повече физическо усилие и по-специализирани компоненти. Така изкачванията са по-леки, като в същото време велосипедиста може да увеличава скоростта при спускане и равните участъци.  

Тип седалка

Седалката е една от основните части на велосипедите.Тя трябва да е комфортна особено, ако възнамерявате да прекарате дълго време върху нея. От решаващо значение е да прецените седалката и по възможност да я изпробвате. За това има различни видове: широки, подплатени версии и дори някои са с амортисьори.

Колоезденето помага ли за отслабване?

Карането на колело е страхотна кардио тренировка. Може да помогне за поддържане на сърцето и белите дробове в добро здравословно състояние, да подобри кръвообращението и да намали чувството на безпокойство и стрес.

Колоезденето по-добро ли е от бягането?

С бягане се изгарят повече калории от карането на колело. Но въртенето на педали е по-подходящо за ставите Ви. И двете са от голяма полза за за хора със здраво тяло, но при проблеми с колената се препоръчва колоезденето.

10 Total Score

Оценка: 4 (2 Гласа)
Reviewbox
Logo
Сравни продуктите
  • Total (0)
Сравни
0
Shopping cart