Най-добри матраци: Как да изберете и топ предложения

Тъй като прекарваме средно една трета от живота си в легнало положение, възстановявайки енергията за следващия ден ни е нужен удобен матрак, на който спим. Това е толкова важно, колкото и здравословното хранене или спортуването. Имайки това предвид, ние съставихме много подробно ръководство за пазаруване с необходимата информация за избор на добър матрак!

Въпреки че марката е важен фактор за решението, както и натрупаното доверие към производителя е необходимо да се обърне внимание и на други аспекти. Така че в това ръководство ще разделим характеристиките на матрака на размери, вид, комфорт, плътност и материали.

Размери на матраци и предложения

Размерите ще зависят от профила и бюджета на човека, който спи на него. Друг ограничаващ фактор са и размерите на леглото: препоръчва се да изберете матрак с 2 см по-малък от размера на леглото, което не се отнася за моделите без рамка, тъй като матракът трябва да има същите размери, за да пасне перфектно.

Също така е важно да запомните, че размерът на продукта може да варира с до 2 см при производствените измервания. 

По-долу ще изброим различните размери и техните наименования според размера.

Детски

Матраците за бебешки креватчетата и детски легла са тези, които се различават най-много по размер. В зависимост от леглото минималният размер обикновено е 60×130 см. При по-големи деца размерите могат да достигнат 70×180 см, пак в зависимост от размера на леглото.

Предложения за най-добри детски матраци

Детски матрак алое вера с мемори пяна и дунапрен

Детски матрак алое вера с мемори пяна и дунапрен 65х160 см.


Матрак за детско легло Breathe 60x120 см

Матрак за детско легло Breathe 60×120 см


Ортопедичен детски матрак Baby Puzzle

Ортопедичен детски матрак Baby Puzzle 60×120 см

Най-добри единични матраци

Проектиран за тези, които спят сами, размерите варират около 70×190 см в зависимост от леглото. Идеалният тип легло за най-тънките единични матраци са двуетажни легла или по-тесните легла.

Прима еднолицев

Прима Еднолицев 82/190 82×190 см


Sleepmode Energy Up 72х200 см

Sleepmode Energy Up 72х200 см


Матрак Дийп Слийп Флекс 72х190 см

Дийп Слийп Флекс 72х190 см

Най-добри персон

Междинната версия между единичния и двойния матрак се нарича „персон“. Той е по-тесен, има по-малка ширина в сравнение с двойния размер и осигурява повече комфорт за тези, които спят сами. Размерът обикновено е около 110х190 см.

Mатрак с мемори пяна Bioluxurycarbono 105x190 cm

Mатрак с мемори пяна Bioluxurycarbono 105×190 cm


Mатрак с мемори пяна Biosensation 120x200 cm

С мемори пяна Biosensation 120×200 cm


Най-добри двойни матраци

Двойният матрак е идеален за тези, които обичат да спят с половинката си. Предназначен за двама души, размерите са от 130×190 см.

Двоен Nuvola 140x200 cm

Двоен Nuvola 140×200 cm


Двоен Biocarla 140×180 cm


Най-добри Куин матраци

По-широк и по-дълъг от двойния размер, този размер е “Queen Size” и е идеален за двойката, която обича повече пространство или има деца в семейството. Идеален е и за високи хора, които няма да се чувстват комфортно с матраците по-горе. Размерите му са 160х200 см.

https://reviewbox.bg/c4jn

Матрак Куин Optimax Memory 160×200 см


Sleep well Lory 160x200 cm

Sleep well Lory 160×200 cm

Най-добри Кинг модели

Създаден с мисъл за високи, големи хора и по-добър комфорт, Кинг размеpa е най-големият матрак, който се предлага на пазара. Той е много широк и може да се намери в два различни размера: 180×200 см и 200×200.

Кинг двулицев Aloe Wellness Deluxe 180×200 см


Лукс Двулицев 180200 180x200 см

Лукс Двулицев 180/200 180×200 см


Flexo memory new 180200

Евтин вариант Flexo memory new 180/200

Комфорт и степен на твърдост

Друго нещо, което често се питаме е: кой матрак ще е удобен? Комфорта варира според материалите, от които е изработен, както и пружинната конструкция. По-долу ще споменем различните материали, използвани за всеки вид комфорт, и за кой профил е подходящ.

Екстра мека степен на твърдост

Екстра мекият матрак е подходящ за хора, които трябва да лежат поради здравословни проблеми. Не е подходящ за тези, които имат проблеми с гръбначния стълб, тъй като прави цялото тяло извито. Обикновено тези се предлагат с двойни пластове пружини или мемори пяна в големи количества, което увеличава комфорта още повече. За тези, които не знаят, матраците с мемори пяна са предназначени да се оформят по тялото, без да причиняват натоварване и напълно да обгръщат тялото.

Нормално мека степен на твърдост

Подобно на изключително меките матраци, тези с нормалната мекота също причиняват увисване на тялото и не са подходящи за всеки. Подходящи е за деца и тийнейджъри с по-малко тегло от възрастен. 

По принцип мекият матрак губи своята форма и въртенето става задължително, ако започне да е неудобен и да причинява болки в тялото. Също така си струва да припомним, че най-често срещаните пружини в този тип матраци са бонел и покет, но ще говорим за различните видове пружини по-долу в раздела материали.

Със средна степен на твърдост

Моделите от този вариант представляват удобни, пружинни матраци с по-малко количество вискоеластик и по-голямо количество латекс. Този тип структура прави матраците да имат по-голяма еднородност при контакт с тялото и да издържат по-дълго. Интегралните латексови матраци (100% естествен латекс) от някои марки са удобни и с високо качество и издръжливост. Препоръчват се за високи или широки хора.

Средна твърдост

Средно твърдите модели са най-продаваните за двойки, тъй като са по-устойчиви и осигуряват балансиран комфорт. Използването на полиуретанова пяна с висока плътност преобладава в повечето твърди матраци, поддържани от покет пружини. Този тип издържа по-дълго, като гарантира качеството на използваните дунапрени, плюс качествените пружини. Тези фактори правят срено твърдия матрак с по-дълъг експлоатационен живот и равномерен комфорт. Въпреки високата цена, качеството също е по-добро в сравнение с други видове твърдост.

Твърд

Много физиотерапевти препоръчват използването на твърди матраци за тези, които имат сколиоза и страдат от болки в кръста. Моделите, изработени от полиуретанова пяна са най-продаваните видове поради по-достъпна цена и привлекателността на полуортопедични матраци, които са добри за гръбначния стълб. 

Както се казва, по добре да имаме малко комфорт, но да поддържаме гръбнака си здрав. Някои марки използват твърди пружини за по голяма стегнатост и комфорт и добавят дървена рамка, за да го направят направят по-гъвкав.

Матраци с допълнителна твърдост

Допълнително твърдите матраци са изработени от дървени материали или стиропор. С тях ще имате усещането, че спите на пода. Тези модели са за тези, които вече са свикнали с тази твърдост и простота. Освен това някои тестове и проучвания показват, че този вид не се огъва във важни точки на тялото, като бедрата и раменете.

Плътност

Плътността е съотношението между количеството пяна, използвано в продукта на кубичен метър (m³). На практика характеристиката е свързана с твърдостта на материала, тоест дали матракът ще издържи добре, без да се деформира, когато се приложи някаква тежест към него.

Класификацията винаги е придружена от буквата D с главни букви и число между 18 до 45. Код D23, например, показва, че 23 кг пяна са били нанесени на един кубичен метър от продукта.

Най-общо казано, плътността е свързана с по-добро разпределение на теглото и варира в зависимост от профила на потребителя. Колкото по-висок и по-тежък е човекът, толкова по-голяма трябва да е плътността на материала. Някой, който е висок 1,90 и тежи 100 килограма, ще се нуждае от матрак с по-голяма плътност, отколкото някой с размери 1,70 и тегло 65 кг.

Материали

Матраците са изработени в различни материали и са изброени някои от тях, като пяна, бонел прожини или покет пружини. Тук ще обясним за кого са подходящи, техните характеристики и цена.

Пяна

Този тъп от пяна е много популярен и най-евтиният в сравнение с други конструкции. Няма метални или дървени части, само полиуретанова пяна. Има голяма гама от модели, която обслужва голяма част от потребителите. Важно е да се обърне внимание на цената, качеството и плътността. Обикновено се препоръчва за тези, които търсят повече твърдост в поддържането на тялото, а не мекота.

Пружини

След пяната и дунапрена, пружинният матрак е един от най-търсените. Те са подходящи за тези, които търсят мекота и все пак има по-голяма устойчивост при поддържане на по-голямо тегло. Пружинните матраци имат различна връзка с плътността и подтиповете се различават по максималното поддържано тегло, вижте различните видове по-долу:

Покет пружини

Покет пружините използват технологията на движение, в която всяка пружина действа индивидуално. В резултат на това, моделите с тази технология не събират телата, когато хората мърдат. Ето защо те са идеални за двойки или хора, които се движат много по време на сън.

Бонел пружини

Един от най-евтините типове пружинни матраци. Моделите бонел са части, образувани от няколко парчета стоманена пружина с формата на пясъчен часовник, свързани една с друга. Въпреки че осигуряват здрава, удобна и издръжлива основа, те често са шумни. Упражняването на натиск и движение кара цялата им дължина да се движи. Това може да бъде проблем за тези, които споделят едно легло, или неуместна подробност за тези, които спят много леко.

Нано пружини

Нано пружините имат същите характеристики като бонел варианта, с тази разлика, че използваната стомана за производството им имат по-малко съдържание на въглерод. В зависимост от марката и производителя това може да доведе до разлика в намаляването на шума.

Суперластични пружини

Точно като нано, суперластичната пружина има структура, много подобна на бонел пружината, с разликата във формата, която е спирала. Този фактор предполага, че те са по-твърди и поддържат по-голямо тегло, до 150 кг. Въпреки това, същите проблеми с шума и движението присъстват и в този модел.

Verticoil Edge пружинната система

Пружинната система Verticoil е различна по това, че има повече пружини на квадратен метър, което добавя по-голяма стабилност, но шумът все още го има.

Често задавани въпроси

Какъв матрак да изберем?

Добрият матрак трябва да следва естествената кривина на гръбначния стълб и да поддържа всички части на тялото. Страдащите от болки в гърба трябва да изберат матрак със средна плътност (нито твърде твърд, нито прекалено мек). От друга страна, по-тежките хора трябва да използват по-твърди матраци, за да им бъде осигурена по-добра опора.

Кой е най-добрият тип матрак?

Пружинните матраци имат по-голяма твърдост и позволяват централно подравняване на гръбначния стълб. Моделите с мемори пяна от своя страна са по-гъвкави, но имат по-кратка издръжливост.

Reviewbox
Logo
Сравни продуктите
  • Total (0)
Сравни
0
Shopping cart