Двуетажни легла: Топ предложения и съвети за избор на модел

Ако сте решили да закупите двуетажно легло, от изключителна важност е да знаете всички подробности за него, за да не допуснете грешка при избора на правилния за вас вариант. Ето защо Ви препоръчваме това ръководство, което ще Ви запознае с най-важните аспекти, нужни при избора на този продукт.

Защо да купите двуетажно легло?

Двуетажното легло има няколко големи предимства, едно от които е, че спестява място. Тъй като е направено от две легла, на които могат да спят двама души, един отгоре и един отдолу, то заема по-малко място в сравнение с две единични и е най-добрият вариант за малки стаи без много пространство.

Има толкова много разновидности, че винаги има един, който да отговаря на всички условия.

Страхотен вариант за деца, защото е забавно, и защото се адаптира към техните нужди. 

Повечето модели са естетически приятни за окото и се предлагат в голямо разнообразие от дизайни, цветове и дори материали.

Бихме казали, че недостатъците на двуетажното легло са малко, но някои от тях са от голямо значение. То е по-трудно по-неудобно за застилане, може да има риск от падане от горното легло, ако то няма предпазна преграда.

Сравнение на най-добрите двуетажни легла

Не сте сигурни кой модел да изберете? В следващия списък ще намерите четирите най-добри модела в момента избрани от нас:

Най-доброто двуетажно легло съотношение цена/качество

Ако търсите качествен производител на достъпна цена, този модел е за вас.

Двуетажно детско легло Pino 140x200 cm

Двуетажно легло Pino 140×200 cm

Това красиво двуетажно легло от марката Vpack може да е идеално за всички, които търсят продукт от този тип.

Устойчив модел с отлично качество, изработен е от борова дървесина, с лаково покритие или боядисано, в зависимост от това, какво предпочитате.

Този модел е с фиксирана стълба, но няма предпазен парапет, което трябва да имате предвид, когато го използвате. 

Предлага се боядисано в сив цвят, бял или натурални цветове с лаково покритие.

Най-доброто двуетажно легло от висок клас

Двуетажно легло от бук 90x200 cm

Двуетажно легло от бук 90×200 cm

Това двуетажно легло е качествен продукт, който носи комфорт и практичност на потребителя. Подходящо е за тези, които живеят в малки жилища.

Разполага с 3 рафта и мултифункционални ниши. Може да бъде използвано като двуетажно или две единични легла. Този модел може да бъде добър вариант за всички, които обичат да варират.  

Произведено е от много твърд и устойчив материал. Може да се използва както от деца, тийнейджъри, така и от възрастни. Максималната допустима тежест на горното легло е 80- 90 kg, а на долното е 100- 110 kg.

Най-доброто евтино двуетажно легло

Двуетажно детско легло Oscar 90×200 cm

Oscar е продукт с ретро дизайн, който е супер устойчив и лесен за сглобяване. Предлага комфорт и безопасност на потребителите, има защитна решетка и е подходящ за деца и юноши. 

Недостатък е, че този модел не може да бъде разделен на две единични легла, но неговият ретро стил със сигурност ще се хареса на мнозина!

Различни видове двуетажни легла

На пазара има много различни видове двуетажни легла, като основните са:

 • Традиционните двуетажни легла са двойни като са разположени едно върху друго, заемащи място като за единично. Те са лесни за сглобяване и има фиксирани модели и такива, които могат да се отделят и да стават две индивидуални.
 • Сгъваемите двуетажни легла заемат малко място, защото тя може да се съхраняват през деня оставяйки голям и затрупана среда. Трябва да знаете, че има такива, които поддържат двете легла или такива, които просто сгъват долното и оставят място за мебели като бюро например.
 • Двуетажно легло с бюро има особеността, че включва мебели като бюро и чекмеджета. Това го прави перфектна комбинация, която заема още по-малко място.
 • При разтегателните, в допълнение към двете легла има още едно, което може да се използва, ако имате гости. Трябва да имате предвид, че когато го извадите, то ще се нуждае от място, защото ще бъде до самото легло – също като при разтегателни дивани.
 • Двоен първи етаж и единичен втори са тези, които имат двойно легло на отдолу и единично легло отгоре.

Всички двуетажни легла ли могат да се използват по отделно?

Не всички легла могат да бъдат разделени на две единични. Тези, които предлагат тази функция обикновено са традиционните двуетажни легла, независимо дали са изработени от дърво или метал.

Те обикновено разполагат със сигурна система за закрепване на леглата. Имат специални връзки, които могат да бъдат премахнати при разделяне на леглата. 

Това е много полезно с растежа на децата, тъй като в даден момент ще искат да спят в единични легла.

Най-практични двуетажни легла

Двуетажно детско легло Robin 90×200 cm

Двуетажното легло с помощно легло Robin е стабилно, устойчиво и много красиво. 

В допълнение към двете легла, този модел разполага и с трето допълнително, което се намира под долното. Robin е произведен, за максимално оптимизиране на пространство във вашата стая.

Продуктът е подходящ за деца под 6 години и е изработен от MDF.

Двуетажно легло с разтегателен фотьойл Grey Pino 90×200 cm

Двуетажното легло с бюро и разтегателен фотьойл Grey Pino е много практично и функционално. Изработено е от бор и е много лесно за сглобяване, само с винтове, минификс и дюбели. 

За почистване или поддръжка се препоръчва използването на суха кърпа, последвана от влажна, без използване на абразивни продукти. Това двуетажно легло с бюро и фотьойл ще бъде доставено разглобено и с ръководство за сглобяване.

Двуетажно легло Luca 90x200 cm

Двуетажно легло Luca 90×200 cm

Двуетажно легло Luca е с изчистен, но модерен дизайн. Може да се използва от деца на всяка възраст.

Едно от предимствата на този продукт е неговото съотношение на цена и качество. Предлага се в бяло с черна стълба. 

Как да изберете двуетажно легло? Ръководство за покупка

Когато избирате двуетажно легло, трябва да вземете предвид определени характеристики, които са от най-голямо значение, за да можете да направите възможно най-добър избор. Затова научете най-важните аспекти, за да изберете продукта, който ще отговаря на вашите желания и свободно място.

Материали

Не всички двуетажни легла са изработени от едни и същи материали. На пазара ще намерите дървени модели с различните им разновидности: произведени от масивен бор или масивен бук или дъб. Продават се също двуетажни легла произведени от MDF и дори от метал.

 • От дърво: Те са много устойчиви и топли модели, независимо дали е направени от боров материал или масив като дъб. Трябва да знаете, че моделите с този материал ще издържат голямо тегло и ще е годно за употреба с години, ако се съхранява на закрито, далеч от слънце и вода.
 • От метал: Както всички знаем този материал е един от най-здравите. Като цяло е хладен на допир и може да издържи на повече тежест. Моделите, които са произведени от метал са най-използвани на места като почивни станции, зелени училища или възрастни. В зависимост от самия метал и конструкцията, предлаганите модели може да са доста тежки.
 • От MDF: Този материал е най-малко устойчив от всички. Недостатъкът му е, че не е водоустойчив и ако дори малки части като ръбове и фуги се намокрят и не изсъхнат навреме, могат да се надуят и да се повредят.

Размери

За да изберете най-подходящия модел е важно да проверите неговите размери, така че да се събере в свободното място, с което разполагате. Стандартните размери на моделите са 90 см на 190 см и 90 см на 200 см.

А за да се осигури достатъчно добър комфорт за потребителя, трябва да сте сигурни, че има достатъчно разстояние до тавана на стаята, както и достатъчна височина между самите легла. Имайте това предвид и направете необходимата проверка преди да направите своята поръчка.

Размери на матрака

Освен размерите на леглото е важно да проверите и размера на матрака, който трябва да закупите отделно. Обикновено леглото осигурява място за матраци с размери 88 x 188 см (Ш x Д). Въпреки това, някои по-малки модели за деца са подходящи за по-малки матраци.

Стълба

Има различни двуетажни легла, които разполагат с три различни вида стълби: наклонени, прави и такива с цели стъпала във вид на чекмеджета. Важно е да знаете разликите между тях, за да изберете този модел, който най-добре пасне на разположението в стаята.

За предпочитане е наклонената стълба, тъй като предлага повече баланс на потребителя. Тя е по-лесна за изкачване и слизане и придава усещане за стабилност и увереност.

Тя също е добър вариант, ако потребителите са малки деца или тийнейджъри, тъй като се изкачва лесно. Освен това при някои модели можете да откачите стълбата от леглото и след това да я върнете на мястото ѝ. По този начин е възможно да се отвори повече място, докато леглото не се използва.

Тъй като наколенената стълба заема повече място, може да не е подходяща, ако стаята Ви е тясна. 

Безопасност

Преди да закупите двуетажно легло, трябва да помислите за безопасността, която предлага модела. Поради тази сме Ви приготвили няколко съвета, които със сигурност ще ви бъдат полезни по време на покупката.

 • Ако това, което ще купите е използвано, трябва да се уверите, че е в добро състояние.
 • Поставете го на място, където лицето, което го използва, не може да достигне светлината.
 • Ще избегнете падания, ако се намират в зона с ъгли. Да има носеща стена.
 • Трябва да закрепите матрака отгоре, за да предотвратите плъзгането му и да завърши на пода.
 • Препоръчително е да поставите щайги отгоре, ако те ще бъдат използвани от дете, това ще предотврати падане. Ако искате повече сигурност, можете да поставите и отстрани на стената.
 • Избягвайте закачените парапети, фиксираните винаги са по-добри.
 • Уверете се, че матракът е с правилния размер, за да избегнете празнини между прътите и таблата.
 • Стълбата трябва да е много сигурна и твърда.
 • Избягвайте да поставяте опасни предмети на земята, тъй като ако потребителят падне или стъпи върху тях, може да се нарани.

Ползи

Освен че спестяват място, двуетажните легла са много удобни и можете да изберете дизайн, който пожелаете, или да намерите многофункционален модел. Предлагат се произведени от различни материали и на различна цена от обикновени до луксозни модели.

Можете да ги намерите в магазините за мебели и в онлайн магазините, независимо дали купувате нови или втора ръка, те са чудесни за децата.

Аксесоари

Има няколко аксесоара, които да допълват двуетажното легло, като предпазни парапети, стълби, допълнителни чекмеджета, мрежи против комари, бюра. Някои модели за най-малките дори се предлагат с пързалки или катерушки.

Как да сглобете двуетажно легло?

Имайте предвид, че както повечето мебели, така и двуетажното легло ще пристигне напълно разглобено и в зависимост от дизайна може да не много лесно за сглобяване. Поради тази причина ще е необходимо да наемете монтажист за извършване на тази услуга или да следвате инструкциите на производителя като задължително ще Ви трябва втори човек, който да ви помага.  

Разгледайте упътванията, и ако не ви се стори лесно за сглобяване по-добре да потърсите професионална помощ, не забравяйте, че това ще Ви струва допълнително и може да натовари бюджета Ви, но така ще гарантирате, че продуктът ще бъде безопасен и ще избегнете доста работа.

Заключение

Двуетажните легла са много добър избор, ако не разполагате с място за две отделни. Те са много практични и функционални, но имат и своите недостатъци, трудни са за оправяне и могат да са опасни, ако не се внимава достатъчно.

На пазара има голямо разнообразие от двуетажни легла, които могат лесно да се закупят от мебелните или електронните магазини и използвани независимо от възрастта и теглото на потребителя, тъй като се изработват във всякакви размери, а материалите на качествените модели са с висока устойчивост.

10 Total Score

Оценка: Бъди първи!
Reviewbox
Logo
Сравни продуктите
 • Total (0)
Сравни
0
Shopping cart